7-stegs guide till hur du som svensk undviker att vara rasist

svarjee2

Rasismen frodas i Sverige just nu. Varje dag utsätts hundratals rasifierade människor för hatbrott av rasistiska Svenskar som vill ”bevara Sverige svenskt” och som röstar på SD. För att bekämpa rasismen behövs inte bara lagens långa arm, men också allmän kunskap bland ”vanliga svenskar” eller ”smygrasister” som de numera bör kallas i de flesta sammanhang, om hur man undviker att vara rasistisk. 

Därför har vi sammanställt en lista på 7 sätt du som svenne kan undvika att vara rasist

1. Ta ett steg tillbaka, knip igen, och låt rasifierade få utrymme. 

Som vit svensk är det din plikt att se till att rasifierade personer får mer utrymme och blir inkluderade i gemenskapen på bästa sätt. Ta till exempel ett mötesscenario på jobbet: om ni är sju vita och en mörk i rummet måste ni se till så att den rasifierade personen för första talan och att hen också inte motsägs av er andra. Som vit kan du ibland få komma med kommentarer och vissa sporadiska infallsvinklar, men se till att den rasifierade personen alltid får det sista ordet genom att inse att ditt vita perspektiv är fullproppat med imperialism, kolonialism och rasism. 

Det viktigaste är att du och de andra vita inte tar för mycket plats i samtalet och att den rasifierade personen har företräde eftersom hens erfarenheter och syn på saker och ting är mycket mer kulturell och nyanserad.2. Argumentera aldrig med eller säg aldrig emot en rasifierad person

Den här punkten är ganska lik föregående punkt men den förtjänar ändå en egen förklaring. 

Som vit bör du aldrig på något sätt antyda att en rasifierad person har fel eller att din personliga uppfattning är mer korrekt än hens. Om du som vit på något sätt försöker underminera eller ifrågasätta en rasifierad persons åsikt, så begår du en rasistisk handling. Även om du inte håller med om vad en rasifierad person säger, motstå din imperialistiska frestelse att försöka bevisa att hen har fel och knip istället igen och nicka jakande till vad hen har att säga.

Du måste också förstå att det som du som vit tycker är ”rätt” eller ”korrekt” endast är ett tusenårigt vitt, rasistiskt, imperialistiskt Patriarkat nedkokat till en åsikt. Ta dig tid att försöka komma ifrån vad en massa vita gubbar sagt i århundraden och var välkommen för alternativa livsåskådningar. En rasifierad person ska kunna säga att jorden har tretton månar och du skall ändå inte försöka rätta hen,

3, Se till så att dina barns bekantskapskrets inte är för vit.

Som vit förälder att det ditt jobb att se till så att ditt barn umgås med rätt barn. Om du märker att din lilla Olle eller Stina har för många vita vänner, var inte rädd att kliva in och styra upp situationen. De flesta svennebarnen tenderar att dras till andra som är som de själva, eftersom de har den där främlingsfientligheten naturligt i blodet. Då är det viktigt att för dig som ansvarsfull vuxen se till att ditt barn ”väljer” att umgås med rasifierade barn och att de gör sitt bästa för att se till så att dessa rasifierade kompisar mår bra.

Ett bra exempel är att bara bjuda in rasifierade barn när det vankas barnkalas. Detta visar för ditt barn att mångfald är viktigt när det kommer till kompisar och att det är fel att välja sina kompisar baserade på att de har en vit hudfärg.

4. Om du ser att en plats nyttjas av rasifierade personer, avvik! 

Du som vit måste se till så att du inte inkräktar på rasifierade-platser. Du måste se till att din vithet inte får rasifierade personer att känna sig osäkra på platser där de befinner sig.

Till exempel, om du och din vita familj är på semester någonstans i Sverige och kommer till en strand där ett gäng glada rasifierade familjer håller till och har kul – lämna stranden omgående och sök upp en strand som är tom eller där andra vita håller till – det kanske är en ”sämre strand” men du undviker i alla fall att vara rasist.

5. Ge rasifierade personer mer plats i kollektivtraffiken

Många svenskar begår rasistiska handlingar dagligen i kollektivtraffiken när de inte ser till så att rasifierade personer får de bästa sittplatserna. Om du som vit sitter bekvämt och ser en rasifierad person stiga på bussen eller tåget, lämna din plats och låt den rasifierade personen sitta. Det optimala är om samtliga Svenskar söker sig längst bak i bussen för att bereda plats närmast dörrarna för rasifierade personer.

6. Be om tillstånd innan du talar med en rasifierad

Eftersom alla är lika mycket värda är det viktigt att behandla rasifierade med extra respekt. Tro inte att du som vanlig svensk har rätt att tilltala rasifierade människor utan att först få deras tillåtelse.För att på bästa sätt söka kontakt med en rasifierad person, gå fram till dem och buga huvudet lite lätt och vänta sedan på att bli tilltalad. Detta visar stor respekt och förståelse för att du som svensk inte ens kan börja att förstå djupet och visheten i varje rasifierade människas existens.

7. Använd ALLTID rätt språk 

Det heter inte ”negerboll, det heter inte ”invandrare” och det heter inte ”svartsjuk”

—-
Så där ja! Nu borde även den mest inbitne svennerasisten fått lite att tänka på. Kom igen svennar, alla är lika värda och det är dags för att göra det här landet en plats för alla! För att visa att du tagit till dig av råden, använd hashtaggen #7StegMotRasism

Share Button

Comments

comments

Be the first to comment on "7-stegs guide till hur du som svensk undviker att vara rasist"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*