Använde du solskyddskräm i somras? Då är du rasist

Feministen och Antirasisten Astrid Höök skriver om hur användandet av solskyddskräm är ett symptom på rasism

Det finns en sak som äcklar mig med svensk sommar. Nej det är inte solen, badet eller ledigheten, men det är någonting som används flitigt i samband med dem. Det är sjukt hur människor i det här landet inte fattar hur skadligt det de gör är för andra människor, men det sjukaste är att ingen annan, inte ens andra antirasister, verkar vilja ta upp den här brännande frågan. Jag skakar bokstavligen av ilska för det gör mig så arg att svensk sommar ska behöva förstöras av öppen, uppmuntrad rasism.

Att ha på solskyddskräm på sin kropp är ren rasism. När en vit svensk slafsar på den vita krämen på huden gör hen det enbart för att inte bli brun – brun som dom hen hatar, brun som ”de där negrerna”, brun som ”de där tiggarna”. Vita svenskar får panik av solen och vill till varje pris skydda sig från att bli brun eftersom de har en sån primal avsky mot andra hudfärger och raser. Det här är tankegången som går igenom vita rasistiska svenskar huvuden när de sprutar på solkrämen eller låter sin tjocka blekfeta fru göra det åt dem: ”Nu fan är det dags att ha på solkräm så att jag förblir vit, jag tänker då inte få en mörkare hud i sommar för jag hatar mörka människor.” Svenskars systematiska applicerande av solkräm skapar ett samhälle där rasifierade människor känner sig utstötta, hatade och förolämpade. Det kan väl vem som helst förstå, till och med alla SD-rassar, att när mörkhyade människor ser alla vita svenskar desperat försöka hålla sig så vita som möjligt får de ju signalen att brunt är fult, oönskat och ovälkommet. De tittar på sin egen hud och tänker ”jag då, jag är ju brun, varför vill inte dom vara bruna, är det något fel på mig?”

Om du använde solskyddsfaktor i somras är du en rasist. Det går inte att komma ifrån. Du använde ditt vita privilegium för att trycka ner rasifierade och mörkhyade människor och hålla dig så vit som möjligt. Du sa symboliskt till omvärlden att du hatar svarta och att du är glad att du är vit och att du har solkräm så att du kan förbli vit. Är det verkligen såna människor ni vill vara? Människor som åker till Mallorca och gnider in sig i vithetskräm för att visa lokalbefolkningen att du minsann inte är någon ”spanskneger”. Jag spyr på er.

Som om det inte vore illa nog så smörjer ni in era små lintottar i krämen och lär dem därmed att hata mörk hud, att älska att vara vit, och att koppla den väldoftande kokoskrämen med rasism. Ni lär era barn att bli rasister genom att smörja in dem med solskyddsfaktor, dåliga föräldrar är bara förnamnet.

Vi måste stoppa användandet av vithetskrämen EN GÅNG FÖR ALLA. Alla ni som vill ha ett Sverige utan vitkrämsnormen, twittra under hashtaggen #SolskyddsRasism

Share Button

Comments

comments

Be the first to comment on "Använde du solskyddskräm i somras? Då är du rasist"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*