Falu rödfärg är rasistisk mot Indianer – har du rött hus är du rasist

20-åriga antirasisten Astrid Höök skriver om rasismen som sprider ut sig på Svenska husfasader

Att folk inte pratar om det här. Att folk inte inser. Att folk inte förstår. Att folk inte agerar. Det är fan en skam. En sorg. En mardröm. Men nu öppnar jag munnen. Nu säger jag någonting om det som alla antirasister tänker. Nu hjälper jag att fördriva den här strukturella rasismen från vårt land en gång för alla. Om du ber vem som helst att beskriva det ”typiskt Svenska huset” kommer du 10 av 10 gånger få en beskrivning av ett rött hus med vita knutar. Detta är problematiskt. Jävligt problematiskt. Den röda husfasaden, ofta utgjord av slafsiga stänk av Falu Rödfärg, har blivit en symbol för allt som är typiskt svenskt och folk verkar inte ens vilja veta av färgens mörka förflutna av facism, rasism och kolonialism. Faktum är att Falu Rödfärg skapades någon gång på 1890-talet som ett hån mot alla de Svenskar som utvandrade till Amerika. De som stannade i Sverige målade utvandrarnas tomma hus i en röd färg som skulle symbolisera den rasistiska stereotypen om att Amerikanska urbefolkningen har röd hud och ville förmedla ett meddelande som fortfarande återfinns i gamla Svenska tidskrifter från den tiden ”Ni svika Sverige och beblanda eder med rödansikten, eder hus och stugor skall således målas röda för att hvisa Gud att ni icke hafver allom indianer i kanoten”.

Än idag målar Svenskar sina hus röda i någon slags rasistisk protest mot den Amerikanska ursprungsbefolkningen och de Svenskar som var modiga nog att lämna det unkna Sverige. Vita, blonda småbarnsfamiljer med Volvo och villa sitter och kurar i säkerhet i sina Falu Rödfärg-beklädda hyddor och tänker med nostalgi på alla de Indianer som blev massakrerade av deras vita imperialist bröder. Man kan säga att vita svenskar bokstavligen målar sina hus med Indianblod och firar det som en ”ursvensk-tradition”. URSÄKTA MIG? HUR KAN VI TILLÅTA DET HÄR? DET HÄR MÅSTE STOPPAS. NU!

 Om du som Svensk har ett rött hus stödjer du rasism och folkmord. Det råder inga tvivel om att ni röstade på SD i förra valet och att du kommer göra det 2018 också. Om du har någon som helst skam i kroppen och någon som heslt empati för de 60 miljoner indianer som dog i det Amerikanska folkmordet. Är ditt rött hus bör du avgå från livet. Omgående.

Jag startar nu en kampanj – En kampanj som jag hoppas att hela Sverige ska ta del av och fira. Den heter #MalaOm och är en uppmaning till alla Svenskar med rött hus att måla.the fuck.om. Twittra under hashtaggen för att sprida kunskap och prata med mig förstås!


Share Button

Comments

comments

1 Comment on "Falu rödfärg är rasistisk mot Indianer – har du rött hus är du rasist"

  1. stefan kristiansen | 6 september, 2015 at 02:46 | Svara

    Satir eller inte! Man behöver ju inte skriva sådär!

Leave a comment

Your email address will not be published.

*