Regeringen: ”För att motverka vithetsnormen i skolan måste alla skolbarn nu använda ’brun utan sol'”

vithets

Mer färg i skolan – nu lanserar regeringen kampanjen #OperationPensel för att motverka vithetsnormen

Den nuvarande regeringen fortsätter sin kamp mot rasism och främlingsfientlighet och nu har arbetet även nått skolan. Efter en presskonferens som till stor del handlade om flyktingmottagandet under Måndagskvällen mötte Löfven pressen för att diskutera en ny kampanj vars syfte är att göra skolan tryggare och mer jämlik. Kampanjen heter #OperationPensel och går ut på att alla barn i skolan som inte faller in i den rasifierade kategorien, alltså ”etniskt” Svenska barn, skall ha så kallad brun utan sol på huden när de vistas på skolan. Stefan Löfven förklarade det såhär: Vi har en förskräcklig vithetsnorm i skolan. Många mörkhyade barn känner sig otrygga i en miljö där vita barn anses vara det ”normala”. Vi vill göra allt vi kan för att bryta ner dessa normer och skapa en skola där alla är lika och ingen kan diskriminera någon! Det är därför vi har startat kampanjen #OperationPensel – den här kampanjen yrkar för att alla vita Svenska barn skall bli applicerade med brun utan sol innan skoldagen och att de skall forsätta bära preparatet hela skoldagen. På så vis kan vi sudda ut de dramatiska skillnaderna i barnens hudfärger och låta dem återgå till att leka och lära istället för att jämföra hudfärger. Operationen kommer börja först vid skolstarten hösten 2016”.

Regeringen har beställt 250 000 liter brun utan sol och kommer att distribuera dessa till samtliga svenska skolor under vintern och våren.

Utbildningsminister Gustav Fridolin är en av hjärnorna bakom kampanjen och ser fram emot implementationen:

Det här är någonting stort och viktigt! Det har alltid legat i vårt intresse att sudda ut skillnader mellan folk och med den här operationen är vi ett steg närmare den visionen. Snart har vi noll rasism och noll vithetsnorm på skolan

För att diskutera regeringens kampanj, twittra under den officiella hashtaggen #OperationPensel

operation skolan

Share Button

Comments

comments

Be the first to comment on "Regeringen: ”För att motverka vithetsnormen i skolan måste alla skolbarn nu använda ’brun utan sol'”"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*