Jag ser på André Pops fotbollsflin att han hatar kvinnor

Astrid Hook

Då var det dags igen. Ännu ett förkastligt sportevenemang där hela världens hetero-mäns huliganinstinkter trummas upp och drabbar kvinnor, transpersoner och queermänniskor. Ännu en fotbollsturnering där våld och tävling framhävs som ”positiva” saker och att ”vinna” anses viktigare än att se till att det andra laget inte mår dåligt eller blir stressade under matchen. Men inte minst, ännu en månad med André Pops i rutan.

Vad är det för fel på André Pops?” Frågar du säkert nu med en korkad, bortkollrad hetero-cis-min i ansiktet. Om ni inte fattar det eller har märkt det förut så är ni nog en gnutta dumma i huvudet, men eftersom jag förstår att många av er behöver lite hjälp på traven med såna här saker, så ska jag berätta. Det räcker att titta in i hans ögon. Dom är blå, iskalla, och fastän han försöker verka varm och mysig i TV-rutan så är det inte svårt att se att han faktiskt hatar kvinnor. André är en sån där vit, blond, blåögd cis-man som vi alla vet glider på en räkmacka genom livet. Den här förvuxne Malfoy-figuren med en backslick som är så långt tillbakaslickad att den hamnar någonstans på 40-talet, är en individ som aldrig blivit kritiserad för sitt utseende. Jag säger inte att han är nazist, men Andre är en sådan där vit snubbe som säkert suttit och kommenterat Nazisternas OS i Berlin 1936 och gått hem med ont i magen om det gick bra för någon som inte var Tysk. Den här snubben har aldrig stött på fördomar.

André Pops fick inte sitt kommentatorsjobb för att han är duktig, utan för att han är en vit, blond heterosnubbe som tror att han är Guds gåva till det Svenska folket. Det är ett faktum att han knuffar undan dussintals queer, trans och afrosvenska individer som är minst dubbelt så duktiga som honom på det han gör, enbart för att SVT inte vill ha någon annan än en sketen Svenne i rutan. Jag känner många av dom som skulle haft hans jobb och dom säger att trots att dom är bättre på hans jobb än han själv, tvingas de skrubba golv på SVT medans han sitter och flinar i sminket innan sändning. En av mina sportkommentators-kompisar, en fet-positiv afrosvensk queer-kvinna, sa att han innan EM hånfullt sagt till henne ”Haha, du kommer aldrig få EM jobbet, du är ju en fet-positiv afrosvensk queer-kvinna, ni får aldrig jobb, haha, men jag André Pops, kommer få jobbet.

Nu sitter han där på sin fotbollstron och gläder sig över att kvinnor inte får lika lön inom fotbollen. Man ser hur han verkligen myser ner sig i sin fåtölj medan Sudan möter Nord Irland eller whatever, och bara tänker ”Skönt det här med herrfotboll, skönt att kvinnor inte får vara med och spela, det här är männens tid, det här är mycket viktigare än damfotboll!”. Man ser också hur han liksom ryggar tillbaka när den rasifierade Daniel Nannskog eller kvinnan Johanna Fränden pratar, som om han liksom inte fattar att dem kan forma ord eller att de överhuvudtaget har blivit insläppta i studion.

Det råder inget tvivel om att André Pops hatar alla som inte är som honom. I vinterstudion vill han att Kalla ska ramla, det ser man på honom, någon med den där icke-normativa dialekten som dessutom är kvinna ska INTE få lyckas om Pops får bestämma. Han älskar Zlatan trots att Zlatan gång på gång visat att han hatar kvinnor…lika barn leka bäst antar jag.

Jag hoppas att SVT inser vilket monster Pops faktiskt  är och tar sitt ansvar och ser till att han sparkas omgående från sin post. Ni kan hjälpa mig att få honom sparkad genom att twittra under hashtaggen #StopThePops.

Share Button

Comments

comments

Be the first to comment on "Jag ser på André Pops fotbollsflin att han hatar kvinnor"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*