Nu beslagtar regeringen privatbåtar från Helsingborgs hamn – för att hämta flyktingar i Danmark

beslagta

Världens står inför den största flykting katastrofen sedan andra världskriget. Miljontals flyktar är på väg norrut från krigshärdar i Syrien och Afrika för att söka asyl i Europeiska länder. Alla lyckas inte ta sig till Europa, de sjunker till Medelhavetsbotten efter att ha färdats i icke-sjödugliga båtar. Sveriges partier har olika tankar om hur man bör hantera flyktingkatastrofen, regeringen vill bevilja så mycket asyl som möjligt medans SD vill hjälpa flyktingarna på plats.

Nu har flyktingströmmen nått Danmark men efter många försvåringar från Danmarks regering, så som stoppandet av all tågtrafik mellan Tyskland och Danmark, har flyktingarna haft vissa svårigheter att ta sig till sitt slutgiltiga mål – Sverige. Nu vill Sveriges regering ändra på det. Under Söndagen drogs en krisplan som benämnts ”Operation Flyktfärja” upp i regeringshuset. Planen innefattar en speciellt tilsatt hjälpstyrka som skall färdas med båt till det Danska fastlandet och ta med sig flyktingar tillbaka till Sverige. Båtarna som används kommer att vara beslagtagna privata båtar från Helsingborgs hamn och för att få tillgång till dessa har regeringen har skapat en ny pragraf i lagen om ägarskap som säger att regeringen har rätt till att beslagta privata fordon om läget anses tillräckligt krisartat. Operationen inleds redan på Måndagsmorgonen och Helsingborgspensionären Hasse Åros, 67, är en av de båtägarna som kommer att få sina båtar beslagtagna:

Jag tycker det är förjävligt att de bara kan stövla in här och ta min båt. Det må vara för ett gott syfte, men de kan ju inte bara göra så här

andra båtägare är mer positivt inställda till regeringens agerande, Pål Werter, 56, hade det här att säga:

”Visst kommer det lite som en chock, men jag tycker flyktingarna behöver all hjälp de kan få, jag ställer gärna upp”

Stefan Lövfen, som är den som drivit igenom förslaget, kommenterade ”Operation Flyktingfärga” under Söndagskvällen.

”Det här är någonting som är nödvändigt. Det här är flyktingar som behöver få komma hit och ta del av vår välfärd. Jag tycker gott att de Svenska båtägarna kan låta oss använda deras båtar i detta syfte men om någon skulle säga emot har jag ordnat det så att det faktiskt finns lag på att vi får beslagta fordon. Det vi gör kommer gå ner i historien som en av de största räddningsaktionerna sedan andra världskriget, det känns enastående att ligga bakom den.”

Operation Flyktfarja inleds klockan 7 på Måndagsmorgonen och innan kvällen förväntas 13000 flyktingar ha transporterats till Helsingborg. För att diskuter räddningaktionen, twittra under hashtaggen #Flyktfarja 

Share Button

Comments

comments

Be the first to comment on "Nu beslagtar regeringen privatbåtar från Helsingborgs hamn – för att hämta flyktingar i Danmark"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*