Nu inför regeringen en skatt på Julmust

maggda

Julmusten blev nyss dyrare – regeringen inför en skatt på sveriges favoritjuldryck. 

Förra veckan presenterade regeringen sin höstbudget. Den innebär gratis preventivmedel för kvinnor. gratis tandvård tills året man fyller 21 och höjda inkomstskatter och bränsleskatter. Budgeten har mött kritik från många eftersom den i praktiken gör så att 8 av 10 svenskar får mindre i plånboken nästa år och att den försvårar för människor på landsbygden som måste ta bilen för att pendla. Men det slutar inte där – idag presenterade Magdalena Andersson ett tillägg i budgeten som fått många att rasa – hon presenterade en skatt på julmust.

Magdalena Andersson hade det här att säga i riksdagshuset klockan 16 i eftermiddags: /”Vi i regeringen har beslutat att införa en skatt på julmust i år. Julmust innehåller så otroligt mycket socker och konsumeras i sådana ofantliga mängder under jultiden att vi har bestämt oss för att en skatt skall tillkomma på varan i syfte att främja folkhälsan. Vi anser att det svenska folket kommer att må mycket bättre i jul om den sliskigt söta drycken är lite dyrare och vi hoppas att de flesta hushåll väljer att köpa nyttigare juldryck. Vi hoppas att på lång sikta kunna göra någonting åt fetman i det här landet och sådana här skatter kan bli centrala i det arbetet. En standard, 33cl flaska med julmust kommer att bli 24kr dyrare när skatten tillämpats och en 1,5L flaska kommer att kosta 37kr mer. Vi anser också att julmust är någonting som representerar en svunnen tid då tradition och kristendom var anknytna till julen och vi vill gärna att den här reformen skall göra så att andra drycker får ta plats i stugorna i jul.

Apotekarnes, en av de större leverantörerna av julmust är inte nöjda med regeringens nya skatt. En pressansvarig från företaget kommenterade:

Det här är inte klokt av regeringen. Den här skatten gör att julmusten blir nästan dubbelt så dyr och kommer skapa både problem för oss och det kommer göra att många familjer kanske bara har råd att köpa en eller två flaskor under hela julen.

Skatten tillämpas först den första Oktober och kommer att gälla samtliga julmustprodukter. För att diskutera den nya skatten, twittra under #JulmustSkatt

Share Button

Comments

comments

Be the first to comment on "Nu inför regeringen en skatt på Julmust"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*