Nu tar regeringen bort Vasaskeppet från Vasamuseet – för att inte kränka båtflyktingarna

vasskepp
Världen står inför den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Miljontals flyktar är på väg norrut från krigshärdar i Syrien och Afrika för att söka asyl i Europeiska länder. Alla lyckas inte ta sig till Europa, de sjunker till Medelhavetsbotten efter att ha färdats i icke-sjödugliga båtar.
Debatten mellan partierna om hur man ska hantera katastrofen är het. Regeringen vill ta emot  så många som möjligt I Sverige medans SD vill försöka hjälpa i närområdet.
Regeringen har det senaste veckorna trissat upp signalpolitiken för att visa för flyktingar att Sverige välkomnar dem och att landet vill dem väl, och så sent som I morse kom ett dylikt besked: Regalskeppet Vasa, som förliste i 1628, och som nu befinner sig på Vasamuseet i Stockholm kommer att tas bort – för att sjunkna skepp kan anses stötande för båtflyktingar. Detta är vad Gustav Fridolin hade att säga:

Det är viktigt nu att vi, i Sverige, skickar signaler till de kommande flyktingarna att vi är ett tolerant land och att vi inte på något sätt får dem att känna sig kränkta eller stötta av någonting i Sverige. Vi måste se till att de som anländer gör det i lugn och ro, utan att på något sätt bli påminda om vad de gått igenom. De flesta som kommer att komma har varit med om att färdas i båt över medelhavet och kanskse till och med varit med om att deras båtar kapsejsat – därför ska vi ta bort skeppet Vasa från Vasamuseet och se till att vi inte kränker de nya Svenskarna med någon som helst anspelning på sjunkna skepp. Hur kul skulle det vara för dig om du nyss varit med om en förlisning i medelhavet också kommer du hit och ser att vi i Sverige aktivt verkar hylla sjunkna skepp och ha dom på utställningar.

Dessutom är det ett spott i ansiktet på båtflyktingarna att vi har så stora skepp här i Sverige när de tvingats åka i små gummibåtar. Skeppet Vasa kommer att monteras ned och delarna kommer troligen att förvaras i någon källare någonstans. Vi i regeringen tycker inte det är så farligt att det tas bort, det skeppet står ju för en svunnen tid, för ett Sverige där två män inte fick gifta sig med varann och där folk gick runt och var på något sätt ”stolta” för att vara Svenskar.

Regeringens agerande har mött stark kritik från både SD och Alliansen. Jan Björklund (Fp) uttalade sig så här: 

I sin jakt på att vara så försiktiga och toleranta som möjligt mot flyktingarna kommer alltså regeringen att förstöra en 500-år gammal kulturskatt. Så här kan det ju bara inte få gå till.

Nedmonteringen börjar redan i veckan och kommer att ta tre veckor sammanlagt. Regeringen funderar också på att ta bort historien om Regalskeppet Vasa i historieböckerna för att inte kränka de nya Svenskarna när de lär sig om Svensk historia.
Historien om Vasa kommer ju alltid finnas kvar på nätet ändå”, säger Gustav Fridolin.
Många Svenskar som är arga över regeringens agerande organiserar sig och har startat hashtaggen #BevaraVasa Twittra under den du också om du är emot borttagandet av skeppet.

Share Button

Comments

comments

Be the first to comment on "Nu tar regeringen bort Vasaskeppet från Vasamuseet – för att inte kränka båtflyktingarna"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*